Baumit siker a 41. Kékszalagon

Dorog, 2009. július 13.

A Baumit a siker, a magas teljesítmény és a sportosság megjelenítője saját iparágában, ezért Kovács Katalin olimpikon támogatása mellett a vitorlássportban is az átlagon felüli teljesítmények mellé állt.

A Baumit három éves szerződést írt alá a Sponsor Wanted vitorláscsapatával. Az első közös verseny az idei Kékszalag Bajnokság volt.

Európa legrégebbi, leghosszabb távon rendezett, és most már a legnépesebb mezőnyével is bíró tavi vitorlás versenyét 1934-ben a Balaton leggyorsabb hajójának címéért írták ki a kor legprogresszívebb magyar vitorlázói.

Így mindig nagy figyelem kísérte az abszolút első helyért folyó harcot. Ugyanakkor az embert próbáló kihívás, a többség számára több mint 24 órán át tartó megállás nélküli verseny Közép-Európa legnagyobb és legszebb taván évről-évre növekvő vonzerőt gyakorol a vitorlázókra. Ez a tendencia most, a 41. Kékszalagon is folytatódott, hiszen több mint 600 hajó nevezett.

Az elrajtoltak csaknem kilencvennégy (93,7) százaléka teljesítette a légvonalban is 160 km hosszú pályát, a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred kört. 556 hajó futott szabályosan célba.

Július 3-án reggel 9 órakor gyenge délnyugati szélben rajtolt el a soha nem látott méretű mezőny a balatonfüredi móló vonalában kitűzött öt kilométer hosszú rajtvonalon. Lenyűgöző látványt nyújtott a Balatont ellepő, színes hátszélvitorlákkal pompázó csaknem hatszáz hajó. A hajók szinte hídként kötötték össze az északi partot a délivel.

Az első Keneséig tartó szakaszon az esélyesek közül a Raffica állt az élre és jelentősnek tűnő előnyre tett szert a Brokernet-Uniqával szemben, akit a Baumit által támogatott Sponsor Wanted követett, majd az RC44 és az Avatar következett. Litkey Farkas hajója még a Tihanyi-szoros elérése előtt átvette a vezetést. A szoros elött nagy csatát vívott egymással a Sponsor Wanted és az RC44.

A nyugati medencébe az első két hajót az RC44, majd a Sponsor Wanted és az Avartar követte.

A következő végeredmény alakult ki:

1. Lisa Litkey Farkas
2. Raffica Király Zsolt
3. Avatar Soponyai Géza
4. RC44 Láng Róbert
5. Sponsor Wanted/Baumit Vándor Róbert


A Baumit gratulál a győzteseknek és büszke a Sponsor Wanteddel elért előkelő helyezésére, hiszen ne felejtsük el, hogy csaknem 600 hajó indult a megmérettetésen. Az idei évben a Sponsor Wanted és a Baumit még szeptemberben a Félsziget Kerülő Kupán, illetve az Izsák Szabolcs Emlékversenyen “állnak rajthoz”.