Magyarország

Dorogi emlékmű

A Baumit Kft. a dorogi mészkőbányászatnak állít emléket.

2014.07.03.

Kerek évfordulóhoz érkezik a dorogi kőbányászat története a jövő évben.

„Az Auguszta aknának 1905-évben történt telepítésénél felmerült már a gondolat, hogy a szénmedencében levő sok mészkő előfordulás az ország kő és égetett mészszükségletének kielégítésére is használtassék ki, s így az volt a terv, hogy a csolnoki Henrich hegy mészkövét fejtjük és az Auguszta aknai kötélpálya hozzárakodó állomás létesítésével hozza azt le a dorogi állomás közelében építendő mészégető kemencéhez. A szállítás nehézsége miatt azonban lemondtunk a tervünkről, a dorogi kősziklát a Székes Főkáptalantól vettük bérbe, ahová a HÉV iparvágányt épített s így alakult meg a mai mésztelepünk helyén a Hungária Mészipari R.T. név alatt mészégető telep.” – írja 109 évvel ezelőtt Schmidt Sándor, az üzem alapítója.

A kőtermelés kezdetben a mészégető kemencéket szolgálta, ám viszonylag hamar, a bányanyitást követő 10. évben már a mészhidrát gyártása is megindult, majd 1931-től mészkőliszt gyártással bővült a gyár.

A Hungária Mészipari Rt. néven alakult cég több névváltozáson ment keresztül, míg 2000. január 1-től a Baumit Kft. tulajdonába nem került.

A bányaművelés körülményei ettől kezdve jelentősen változtak. Az intenzív fejlesztésnek köszönhetően korszerû törőgépek, szállítószalag rendszer és egy önálló osztályozó üzem telepítése történt. Megváltozott a fúrás, robbantás technológiája a korszerű, minimális rezgésterhelést jelentő modern Nonel rendszer alkalmazásával.

A dorogi mészkőbánya alapvetően célbánya, mivel a bányatelek mellé épült vakolatgyár és kőmalom kőellátását kell biztosítania amellett, hogy jelentős mennyiségű osztályozott és méretre tört kő értékesítése is folyik az útépítés, közműépítés, alapozási és árvízvédelmi munkák, de még a cukorgyártás részére is.

További részletek letölthetők itt >>