Magyarország

Egy panel is lehet energiatakarékos!

Hogyan járhat az élen egy panelház az energiatakarékosságban? Miért jó, ha a panelfelújítás során környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontokat is figyelembe veszünk? 

2013.05.02.

Egyre nagyobb jelentősége van manapság az épületek energetikai korszerűsítésének – egy miskolci panelépület történetéből most az is kiderül, hogyan valósítható meg mindez egyszerűen.

A miskolci panelépület nem mindennapi tulajdonságokkal rendelkezik a manapság többségben lévő, rosszul szigetelt és szürke vidéki és fővárosi panelek között. A lakóközösség, a megbízott építész és főmérnök javaslatára, az épület energiatakarékos felújításon esett át, amely a 2013-tól érvénybe lépő, az épületek energiatanúsítványával kapcsolatos új szabályozásának értelmében, a legjobb, A+-os minősítést szerezte meg. De mit is jelent ez pontosan?

„A minősítés meghatározása egy speciális mérési módszer eredménye. Lényegében, azt mutatja meg, milyen nagyságú energiával üzemeltethető az adott épület. Részletesebben: a lakóépületek energetikai minősítési követelményértéke az épület felület és térfogat arányától függ. Értéke 110 és 230 kWh/m2a között változik. Az A+ minősítéshez például ennek 55%-át kell elérni, tehát 60.5 és 126.5 közé fog esni egy A+-os épület összesített energetikai jellemző számított értéke.” – mondta el a Baumit Kft. területi képviselője, Siposs Levente.

„Természetesen ezt az értéket nagyban befolyásolja a hőszigetelő rendszer is, amelyet beépítünk. Az A+ a „fokozottan energiatakarékos” minősítést jelenti, amelynek megszerzése egy panelház esetében még inkább különlegesnek számít. A Baumit StarTherm ásványi hőszigetelő rendszere került a házra 14 cm vastagságban, amely hozzájárul ahhoz, hogy télen-nyáron megfelelő, kellemes hőmérséklet uralkodjon a falak között. Ezen kívül a legmodernebb nyílászárókkal (pl. háromrétegű üveges homlokzati ablakokkal) szereltük fel az épületet, még inkább csökkentve ezzel a lakók energiaköltségeit.” – tette hozzá Erdei Attila az Adeptus-H Zrt. főmérnöke, a felújítás vezetője.

Az utóbbi években útjára indult panel-korszerűsítések segítségével nem csak az energia megtakarítás lesz jelentős, de ezzel párhuzamosan csökken a széndioxid kibocsátás, valamint nő a lakások értéke is. A panelprogramos felújítások során az a tapasztalat, hogy akkor takaríthatunk meg pénzt és energiát is a legeredményesebben, ha a tető, a pincefödém vagy a homlokzat hőszigetelése mellett, az épületgépészeti rendszereket is korszerűsítjük. Egyre gyakoribb az is, hogy napkollektorokat szerelnek fel a házakra, ugyanis a napelemekkel a vízmelegítés díja akár a felére is csökkenhet.