Magyarország

Emlékmű koszorúzás

A kőbányászati ágazat, valamint az ország kőbányáiban dolgozó mai és egykori bányászok tiszteletére koszorúzási ünnepséget tartottunk a Nemzeti Kőbányászati emlékhelyen.

2016.09.02.

Tavaly avatták fel az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület kezdeményezésére a kőbányászatban dolgozók munkájának tiszteletére állított Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet. A Baumit dorogi központjának és mészkőbányájának bejáratánál, mindenki által látogatható helyen épült emlékműhöz az ország számos kőbányája szállított köveket, amelyek az ágazat összefogását és a kőbányászat fontosságát, jövőjét szimbolizálják.

A bányászati szervezetek, a dorogi önkormányzat és a vállalat hagyományt szeretne teremteni azzal, hogy az emlékművet minden évben megkoszorúzza, ezért a szeptember 2-án kezdődött dorogi bányásznapi ünnepségsorozat keretében dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere; Illy Gábor, a Baumit Kft. ügyvezetője; Steindl Balázs, a megyei közgyűlés alelnöke és több bányász szervezet képviselője lerótta tiszteletét az emlékhelyen.

Illy Gábor köszöntő beszédében elmondta, hogy az emlékmű állításával a Baumit célja a kőbányászati tradíciók tiszteletén kívül az volt, hogy az értékeket közvetítse a mai és a jövőbeli bányászati ágazat és az abban dolgozók felé. A szakmaiság és az emberiesség ugyanúgy értéke a Baumitnak, ahogyan az ágazatnak is.

Dr. Tittman János szerint, bár a kőbányán kívül több bánya már nem üzemel Dorogon, a város lakói mind a mai napig magukban hordozzák ennek a szakmának a pozitív tulajdonságait: a megfontoltságot, az állhatatosságot és a cselekvő erőt, ugyanúgy, ahogy a városfejlesztési mottó is szól: A jövőnket építjük, de a múltunkat nem felejtjük.

Kőrösi Tamás az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület főtitkára az egész bányászati szakma társadalmi hasznosságát emelte ki beszédében, hiszen az ágazat nélkül nem lenne lehetséges az ország fejlődése, gondoljunk csak az út és vasútépítésekre, az ipar és az építőipar fellendülésére.