Magyarország

Egységes Baumit vállalat

2017.08.24.

A Baumit Beteiligungen GmbH felvásárolta partnerének, a WIG Wietersdorfer Holding GmbH-nak építőanyag-ipari szektorát.

A Baumit Beteiligungen GmbH az osztrák családi tulajdonban lévő Schmid Industie Holding vállalata, székhelye az ausztriai Waldegg/Wopfingban található. A Schmid Industie Holding az ipari, építőanyag- és feldolgozó, valamint környezetvédelmi területen működik, több mint 90 ausztriai és nemzetközi vállalata van, 2016-os árbevétele 1,4 milliárd euró volt, foglalkoztatottjainak száma meghaladta az 5 ezer főt. A Schmid Holdingba tartozik többek között az Austrotherm, a Baumit, a Calmit, a Murexin és a Wolf Plastics is.

A Baumit márka története 1988-ban kezdődött, amikor két osztrák családi vállalkozás (a Dieter Kern vezette „Wietersdorfer” és a Friedrich Schmid vezette „Wopfinger”) úgy döntött, hogy közös márkát hoznak létre, és a gyártást, valamint a forgalmazást földrajzilag felosztott területen, de szigorúan azonos szabványok szerint végzik, a K+F területen pedig szinergiát valósítanak meg. A Baumit márka alá tartozó termékeket a két sikeres vállalkozás közel harminc évig egyforma minőségben gyártotta és forgalmazta, ugyanakkor a két cég expanziója földrajzilag különállóan, de egységes keretek közt valósult meg.  

2017-ben augusztusában a szükséges versenyjogi jóváhagyást követően a Schmid Industrie Holding ─ a Baumit Beteiligungen GmbH vállalata által ─ átvette eddigi partnerének építőanyagipari üzletágát: telephelyeit és üzletrészeit, és ezzel együtt a Baumit és a KEMA márkanév jogait. Az akvizíció összege nem publikus.

A Baumit Beteiligungen GmbH az akvizíciót megelőzően (a 2017. márciusi adatok szerint) összesen 70 leányvállalatot tömörített, melyek Európában és Kínában működnek, az akvizíció után a cég irányítása alá kerülnek az eddigi Wietersdorfer partner tulajdonában lévő leányvállalatok is.

A dorogi székhelyű Baumit Kft. volt az első külföldi Baumit vállalat, amely 1990-ben, a Schmid Industrie Holding leányvállalataként alakult meg, és ma is a holdingon belül a Baumit Beteiligungen GmbH cégcsoport tagja, így az akvizíció szervezetileg nem érinti a magyar vállalatot.

A Baumit Kft. négy gyárat üzemeltet Magyarországon: Alsózsolcán, Dorogon, Pásztón és Visontán, cégközpontja Dorogon található. A Baumit Kft. 2016-os árbevétele 15,9 milliárd forint volt, és éves átlagban 183 munkatársat foglalkoztatott.