Magyarország

Hogyan válasszunk homlokzati hőszigetelő rendszert?

2018.04.05.

Hogyan válasszunk homlokzati hőszigetelő rendszert?

Több évtizede már, hogy az épületeket homlokzati hőszigetelő rendszerrel látják el. Ezzel az innovatív megoldással jelentős energiamegtakarítás érhető el és a belső klíma is kellemessé tehető. A technológia minden típusú épület esetében alkalmazható, akár tégla, akár panel, akár könnyűszerkezetes házról van szó. Az elmúlt évtizedekben a hőszigetelő rendszerek is fejlődtek, nagyobb teljesítményre képesek.

Új generációjú hőszigetelő rendszer jelent meg a Baumit kínálatában, az úgynevezett klímahomlokzat, amely fokozott páraáteresztő képességével járul hozzá a falak közt élők, dolgozók jobb közérzetéhez. A vakolatok sokfélesége, a kreatív struktúrák kialakításának lehetősége és Európa egyik legnagyobb homlokzati vakolat és homlokzatfesték kínálata, a Baumit Life több, mint 1000 színe is hozzájárul ahhoz, hogy a hőszigetelő rendszer teljesítse az elvárásokat. A Baumit pedig azokra a rendszereire, melyek megfelelnek az előírásoknak 25+5 év rendszergaranciát ad.

Összeállításunkban segítséget nyújtunk a homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztásához, a költségvetés elbírálásához és a kivitelezés ellenőrzéséhez. Mindezekhez társítunk linkeket is a bővebb információátadás érdekében.

Energetikai igény

Érdemes szakemberrel megterveztetnie, milyen típusú és teljesítményű hőszigetelő rendszerre van szüksége. Új építés esetén az épületnek meg kell felelnie a mindenkor érvényben lévő hőtechnikai előírásoknak, de a kívánt cél elérése érdekében az utólagos homlokzati hőszigetelésnél is érdemes úgy megválasztani a hőszigetelés típusát és vastagságát, mint ha új építésről lenne szó. Annál is inkább, mert az utólagos szigetelésekre vonatkozó hőtechnikai előírások szigorodni fognak az elkövetkezendő években. Nem érdemes spórolni a hatékonyságon.

Hőszigeteléssel pénzt és energiát takarít meg

Gondolkodjunk rendszerben!

A homlokzati hőszigetelő rendszer az érvényes előírások alapján készletnek minősül, ami azt jelenti, hogy a rendszerelemeket a gyártó úgy állítja össze, hogy azok egymásra épülnek, és ezzel érik el az előírásszerű teljesítményt. A gyártó által összeállított rendszer elemeit más-más termékkel helyettesítve a minőség nem garantált, és nem adható az ilyen hőszigetelésre rendszergarancia sem.

Homlokzati hőszigetelő rendszer rétegrendje (faltól kifele): ragasztó tapasz (pont-perem módszerrel), hőszigetelő lemez, dübel, erősítő háló ragasztó tapasszal rögzítve, alapozó, színezett vékonyvakolat

Megfelelőség

A homlokzati hőszigetelő rendszerekre vonatkozóan a Magyar Építőkémia és Vakolatszövetség (MÉSZ) irányelveket fogalmazott meg, amely innen tölthető le: MÉSZ műszaki irányelv, és kivitelezési irányelveket is megfogalmazott: Hőszigetelő rendszerek kivitelezési irányelve.

Rendszergarancia

A fenti pontban említett irányelvek betartása, és a Baumit készletként forgalmazott hőszigetelő rendszereinek beépítése esetén együttesen teljesülnek a feltételek ahhoz, hogy a Baumit rendszergaranciát adjon, ami 25+5 év lehet.

Melyik rendszert válasszam új építés esetén?

Új építésnél ajánlott egy kifejezetten jó páraáteresztésű (open) homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazni, mert ez hatékonyan segíti a falakban lévő építési nedvesség távozását. A fokozottan páraáteresztő open rendszerben a hőszigetelő lemezek perforáltak, így könnyebben áthatol rajtuk a pára a kültér irányába.

A rendszer további elemei is fokozottan páraáteresztő tulajdonságúak. Szintén open rendszer ajánlott vályog, vegyes vagy ismeretlen eredetű falazatnál. 

Tudjon meg többet a Baumit open rendszerről ide kattintva.

Melyik rendszert válasszam utólagos homlokzati hőszigetelésnél?

A Baumit erre a célra a már említett open rendszeren kívül a Baumit Star EPS, azaz polisztirol hőszigetelő lapot tartalmazó és a Baumit Star ásványi hőszigetelő rendszert ajánlja.

A Baumit Star EPS rendszer előnye a kiemelkedő rugalmasság és ütésállóság, az ellenállóképesség az időjárás hatásaival szemben és a könnyű beépíthetőség, mely tulajdonságok 30 év tapasztalatán alapulnak. A Baumit Star ásványi rendszer előnyei a természetes alapanyagok, a kiváló páraáteresztés és akusztikai védelem és a tűzvédelmi paraméterek.

Hőszigetelés a hőszigetelésen technológia

A régebbi, akár két évtizednél is régebben hőszigetelt épületek a mai hőtechnikai elvárásoknak nem felelnek meg és sokszor már felújításra szorulnak. Ezért a Baumit egy általa minősített technológiát kínál azoknál az épületeknél, amelyek eredetileg fehér polisztirol hőszigeteléssel épültek. A technológiáról ebben a cikkben található még több információ, és egy videó is bemutatja a részleteket.

Kapcsolódó videónk megtekinthetők itt:

Segítség a hőszigetelő rendszer kiválasztásában

A Baumit rendszeresen szervez képzéseket és küld tájékoztató anyagokat termékeiről kereskedelmi partnerei és kivitelezők számára, így ők szaktanácsot tudnak adni a rendszer kiválasztása során. Ezen kívül a Baumit területi képviselői is személyes tanácsadást nyújtanak mind a hőszigetelő rendszer, mind az épület színének kiválasztásában, és segítenek a márkakereskedő keresésében is. Mivel az építkezés anyagilag kimeríti a család kasszáját, a Baumit jó ár-érték arányú építőanyagai megfizethetőek és több termékcsoportban promóciók segítik a vásárlást. (Aktuális promóciók: nyerjenabaumittal.hu .) A Baumit ezzel is gondoskodik arról, hogy több maradjon az otthon berendezésére.

Kivitelező és árajánlat

A kivitelező kiválasztásánál a legjobb, ha elégedett építtetők ajánlására alapozunk, vagy azt kérjük fel árajánlattételre, aki már dolgozott nálunk más munkákon. Ha ilyen kivitelező nincs, kérjünk referenciát, és nézzük meg korábbi munkáit, kérdezzük meg a megrendelőket, hogyan folyt a kivitelezés (határidők tartása, rugalmasság, jó tanácsok, munka minősége, levonuláskor a terület rendbe tétele stb.), tudta-e tartani a költségkeretet és adott-e számlát.

Az árajánlatnál ügyeljünk az alábbiakra: 
1. A kivitelező egy gyártótól származó rendszerre (készlet) adjon ajánlatot. 

2. A költségek csökkentése érdekében ne fogadjuk el azt, hogy elég lesz a tervezettnél vékonyabb hőszigetelő lemez felrakása, mert ez az a tétel, ami meghatározza az épület hőtechnikai tulajdonságát. 

3. Ügyeljünk arra, hogy a kivitelező minden anyagra, munkafázisra és költségre adjon árat, hogy ne fordulhasson elő menet közben vita. Ilyen tételek a hőszigetelő rendszer alap összetevőin kívül a szükséges kiegészítők: indító sín, élvédő, a lábazat kialakításához szükséges XPS lemez, vakolat stb. Az árajánlat tartalmazza a teljes munkafolyamatot: az állványozást, a terület rendbetételét, a sitt elszállítását, a fuvart is. Térjen ki az árajánlat arra az esetre is, ha több színnel kell vakolni-festeni a homlokzatot, ne legyen vita a bonyolultabb munka miatt. 

4. Szerepeljen az ajánlatban a munka megkezdésének és befejezésének pontos ideje, illetve csúszás esetén a kötbér. 

5. Tisztázandó, hogy az elszámolás négyzetméter szerint vagy fix áron történik-e. Fontos a nettó és a bruttó ár definiálása, a fizetési és számlázási ütemezés és a fizetés módjának feltüntetése. 

Műszaki ellenőr

Új építés esetében mindenképp, de felújításkor is megéri a munkadíját egy jó műszaki ellenőr, aki véleményezi az árajánlatot, felméri a tényleges munkát és anyagot, ellenőrzi, hogy az előírásoknak megfelelő-e a kivitelezés. Ne feledjük csak az előírásoknak megfelelő hőszigetelő rendszerre adható a Baumit 25+5 év gyártói rendszergaranciája.Ha nincs ellenőr, és az építtetőnek van tapasztalata és elég ambíciója ahhoz, hogy felkészüljön az ellenőrzésre, érdemes tanulmányozni a MÉSZ ajánlásokat: MÉSZ műszaki irányelv és Hőszigetelő rendszerek kivitelezési irányelve (lsd. Megfelelőség fejezet). Ezekből a laikus számára is nyomon követhetők a legfontosabb kivitelezési szabályok, ilyen a pont-perem módszerrel történő ragasztás vagy a megfelelő dübelszám.

Ami látszódik, a vakolat

A homlokzati hőszigetelő rendszer látszó rétege a vékonyvakolat. Ennek kiválasztására is hangsúlyt kell fordítani, amelyhez segítséget kínál a szakkereskedő, vagy a Baumit képviselője. A laikusoknak is érdemes tudni, hogy a vakolat struktúráját meghatározza a szemcseméret (1,5, 2, 3 mm) és a struktúra, ami lehet kapart és dörzsölt. A különböző struktúrákon másként mutat a kiválasztott szín. A színezett vékonyvakolatokról itt olvashat. 

A lábazatra ajánlott a nagyobb igénybevételnek fokozottan ellenálló lábazati vékonyvakolatot alkalmazni. A Baumit MosaikTop 30 színben rendelhető. 

Különleges struktúrák alakíthatók ki Baumit CreativTop modellező vékonyvakolattal, mely a teljesen aprótól (Silk 0,5 mm) akár 4 mm (Max) átmérőjű szemcsevastagságban rendelhető a Baumit Life színkártya 912 színében. A kreativitás a felhordási technikában rejlik, kialakíthatók többek közt teljesen sima felületek, barázdált, nyomott, fa- vagy betonhatású stb. struktúrák.

Színválasztás

A jól megválasztott épületszín harmonizál a környező házakéval, megmutatja a tulajdonos ízlését. A Baumit Európa egyik legnagyobb homlokzati vakolat és homlokzatfesték színpalettáját kínálja az építtetőknek. A Baumit Life több, mint 1000 színből áll. A választást megkönnyíti a Baumit Life oldal, amelyen az építtetők megismerkedhetnek az egyes színek üzenetével, a színpszichológiával, a legújabb trendekkel és a színharmóniákkal. A Baumit innovációja a sötét, intenzív színválasztást homlokzati hőszigetelő rendszeren is lehetővé tevő vékonyvakolat, illetve homlokzatfesték. A színskála legsötétebb színei (jellemzően az 1-re és 2-re végződőek) úgynevezett cool pigmenteket tartalmaznak. Ezek védik a homlokzatot a napsugárzástól, a túlmelegedéstől, így az épület színe tartósan élénk marad.

Szín választásakor ne döntsön kis színkártya, monitorkép alapján! Rendeljen mintákat, és próbálja ki ezeket az építkezés helyszínén.

Fontos, hogy a Baumit a vékonyvakolatait és homlokzatfestékeit csak rendelés után, gyári körülmények közt gyártja le a kívánt színben, ezzel biztosítja a kiváló minőséget.

A jól megválasztott és gondosan kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer évtizedekig szolgálja a ház tulajdonosát, megtakarítást jelent az energiaköltségben, ezáltal a környezet védelme is érvényre jut, a házban élők egészséges és kellemes lakóklímában tölthetik mindennapjaikat.