Magyarország

Baumit Life Challenge 2018

2018.06.14

Különleges épületeket, rendkívüli homlokzati megoldásokat díjazott a Baumit Life Challenge építészeti verseny nemzetközi zsűrije. A Pozsonyban rendezett díjátadó gálán hat kategóriadíjat és egy fődíjat osztottak ki a pályázó építészeknek.

26 országból 325 épülettel vettek részt európai és kínai építészek a Baumit Life Challenge építészeti versenyen. A nemzetközi építészekből álló zsűri családi ház, társasház, középület, energetikai és műemlék felújítás, valamint speciális struktúra kategóriában ítélte oda az egyenként 6 600 eurós díjakat, valamint egy épületnek a 9 900 euróval járó fődíjat.

Díjnyertes épületek

családi ház kategóriájában egy szlovéniai épület kapta a nemzetközi zsűri legtöbb szavazatát. A Vrheben épült családi ház a szlovén népi építészet stílusjegyeit követi (az épület fantázianeve is erre utal és ezért kapta a „Szénaszárító” nevet), miközben a beltérben egy modern városi otthon miliője fogadja a háziakat és vendégeket. A Styria arhitektura építészei egy gazdaságos és fenntartható épület megalkotására törekedtek.

A kategórianyertes épület leírása itt tekinthető meg:

Szerencsésnek mondhatják magukat azok, akik a szlovén tengerparti város, Izola most épült idősotthonában tölthetik nyugdíjas éveiket. A Baumit Life Challenge nemzetközi zsűrije is így lehetett ezzel, amikor a társasház kategória díját a Gužič Trplan arhitekti irodának ítélte. Az állami megrendelésre épült két lakóházból álló tömb szándékosan nem különbözik a mai társasházaktól, az építészek ezzel vizuálisan is kifejezték az átmenetet az előző, fiatalkori és a mostani időskori lakhatás közt. A közösségi életet és az ellátást egy kevésbé hangsúlyos földszinti összekötő épületrészben oldották meg. A projekt részletes, angol nyelvű bemutatása itt található.

A Dél-Csehországi Egyetem hallgatói klubjának új épülete nyerte el a nemzetközi építészeti verseny középület kategóriájának díját. A České Budějovice egyetemének területére az Atelier Dvořák architekti által tervezett épület egy parkban áll, arányaival jól illeszkedik az őt körülvevő parkba, egyszerű formája, nyitott kialakítása a környező épületekkel harmonizál. Az épület részletes bemutatása itt található.

müncheni Paulaner Sörfőzde egyik felújított épülete nyerte el a Baumit Life Challenge építészeti verseny műemlék kategóriájának díját. Az épületegyüttes a második világháborúban bombatalálatot kapott, felújítása csak részlegesen történt meg. 2017-ben Baumit felújító rendszerrel készült el az ohrmüllerstrassei épületrész rekonstrukciója, illetve a megmentésre már nem alkalmas épületrészhez az eredetivel harmonizáló, modern bővítés került. A projektért a Hierl Architekten BDA DWB vehette át a Baumit 6600 eurós kategória díját.

madridi Torre 30 irodaház nyerte el az energetikai felújításért járó kategóriadíjat a Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti versenyen. A projekt egy madridi főútvonal mellett épült, mára korszerűtlenné vált, szigorú, szürke betonmonstrum élettartamának meghosszabbítását jelentette. Az energiahatékonysághoz a Baumit Star homlokzati hőszigetelő rendszere is hozzájárult. A homlokzatot perforált fémlemezzel építették körbe. A borítás mögötti színes felület az esti megvilágításban igazán különlegessé teszi az épületet. A díjat a Torre 30 épületért a Ruiz Barbarin Arquitectos építész csapata vette át a Pozsonyban rendezett díjátadón.

Vagány, bevállalós, egyedülálló a nagyvilágban és minden értelemben zöld. Ez Marie háza az ausztriai Baden belvárosában, amely megnyerte a Baumit Life Challenge speciális struktúra díját. Az épület felső szintjének erőteljes zöld vakolata Baumit CreativTop modellező vékonyvakolatból készült. Durva barázdái a kertben álló vén diófa kérgét imitálják. Az építészek és a tulajdonos fiatal család a szőlőskertek hangulatát kívánta belevarázsolni organikus otthonába. A zöld homlokzatot keretező „kordonra” az évek múltával felfut majd a ládákba ültetett szőlő, és leomlik a tetőkert növényzete, így lesz a városi szűk telekből édenkert. Az építész csapat a Caramel Architekten volt. Az építész csapat a Caramel Architekten, a kivitelező a Sperhansl Bau és Ionescau Octavian volt.

Barcelona új városrészében, a Torro Glóries felhőkarcoló szomszédságában épült az a lakóházakból, közösségi és egészségközpontból álló időseknek épült komplexum, amely elnyerte a Baumit Life Challenge 9900 eurós fődíját. Az épületet az Ute Bonell I Gil & Peris + Toral építész iroda tervezte. A három lakószárnyban kialakított 40 négyzetméteres otthonokban, mozgó falakkal lehet alakítani a teret. A lakásokat tágas közösségi terek kötik össze, és a tetőkertek is a közösségi együttlétnek teremtenek lehetőséget, az „Eixample grid” negyed derékszögű utcáinak rengetegében. A projekt angol nyelvű leírása itt található.

Magyar épület a döntőben

Az építészeti verseny döntőjébe Magyarországról az Archikon építész iroda által tervezett budapesti Meséskert óvoda jutott be a középület kategória első hat jelöltje közé. Az eredmény azért is jelentős, mert ebben a kategóriában 63 projekt vett részt. Az épület angol nyelvű pályázata itt található.

Közönségszavazás

A nemzetközi pályázat során közönségszavazásra is lehetőség volt. A résztvevő magyar projektek közül az ARX építész iroda két családi háza kapta a legtöbb szavazatot. Az épületek angol nyelvű leírásai itt és itt tekinthetők meg.

A pozsonyi díjátadó gálán készült videók megtekintése: