Magyarország

Műemlékvédelmi érték

A Budapest belvárosában található Eiffel Palace irodaház homlokzati felújítása kategória díjat kapott.

2014.11.19. 

Díjátadó az Év Homlokzata Pályázaton

Hetedik alkalommal választották ki az elmúlt időszak kiemelkedő épületeit az Év Homlokzata Pályázaton. A tervezők és kivitelezők számára kiírt díj célja az újonnan épült vagy felújított homlokzati megoldások értékelése és díjazása építészeti, esztétikai, műszaki és gazdaságossági szempontok alapján. Több mint kétszáz pályamű érkezett öt kategóriában (családi ház, társasház, középület, panel és műemlék), amelyeket független, szakmai zsűri bírált el. A műemlék kategória legjobbja a budapesti Bajcsy-Zsilinszky úti Eiffel Palace lett, amely 120 év után ismét eredeti arcát mutatja. A pályázatot az ALAKart Kft. nyújtotta be, az egymillió forinttal járó díjat Kelecsényi Gergely vette át, a kiírás eredményhirdető gálaestjén, Budapesten. A pályázat fő támogatója a Baumit Kft.

Az egykori budapesti Légrády palota, a későbbi Zrínyi nyomda épülete 1894-ben készült el az akkori Váci körúton (ma Bajcsy-Zsilinszky út).  A Pesti Hírlap kiadója és nyomdája, üzletek és lakások kaptak helyet a Légrády testvérek által építtetett hatalmas sarokházban. A tervezők Korb Flóris és Giergl Kálmán voltak, akik a kor gazdagodó nagypolgárságának igényei szerint egy dúsan díszített homlokzatú palotát terveztek, jellegzetes sarok- és oldalkupolákkal. A második világháború mély sebet ejtett rajta, elvesztette sarokkupoláját, díszes oromzatát, később kisebb javítgatások valósultak meg, majd évekig üresen, fűtetlenül állt.  Az épületet Horizon Development és társfejlesztője, a DVM Group élesztette fel. A 2014 tavaszán átadott Eiffel Palace irodaház mind urbanisztikai, mind műemlékvédelmi szempontból a főváros értékét növeli a kiváló minőségben végzett renoválással. Ennek eredménye egy impozáns, hagyománytisztelő, de funkciójában teljesen modern és a fenntarthatósági szempontok szerint is értékes épület.

Baliga Kornél építész készítette a homlokzati rekonstrukciós terveket az épület számára. Mivel a homlokzaton csak kevés volt az épen maradt díszítés, a tervezés előkészítése jelentős kutatómunkát igényelt. Támpontként egy archív fotó, az egykori, kissé eltérő engedélyezési terv és a korabeli épületek jellegzetességei szolgáltak. Összesen hetven-féle díszítő elemről készült műhelyrajz. A díszes homlokzatot az ALAKart Kft. kő és díszszobrász csapata készítette egyévnyi megfeszített munkával, a tervezővel szorosan együttműködve. Az Év Homlokzata Pályázat zsűrije mindezek alapján választotta a műemlék kategória nyertesévé az ALAKart által benyújtott pályázatot.

210 pályamű öt kategóriában

Hetedik alkalommal hirdették meg az Év Homlokzata Pályázatot, amely az elmúlt évtizedben ismert szakmai fórummá vált. Míg az első kiírásra ötven nevezés érkezett, addig idén öt kategóriában - családi ház, társasház, középület, panel és műemlék - 210 pályaművet adtak be.  A nyerteseket építészszakmai zsűri választotta ki, melynek tagjai voltak:  Jánosi János Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész; Máté Klára, a Magyar Építéstechnika főszerkesztője; Noll Tamás Ybl-díjas építész; Dr. Tari Gábor egyetemi docens (BME Rajzi és Formaismereti Tanszék, Színdinamika Szakmérnöki Műhely), Vadász Bence Ybl-díjas és Pro Architectura-díjas építész és Vidor Győző, a Magyar Építőanyagipari Szövetség elnöke. Az öt kategória legszebb homlokzatainak pályázói egy-egymillió forintos díjat vehettek át. A pályázaton kategóriánként még további díjazottakat választott ki a zsűri, akik számára a Baumit egy építész-szakmai tanulmányutat szervez Bécsbe.

Az épület nemcsak új funkciót kapott, hanem látványosan visszakapta eredeti arcát. Baliga Kornél építész rekonstruálta a homlokzat elveszett díszeit, visszaadta az épület lelkét. A felújítással Budapest újabb látványossággal gazdagodott - mondta Máté Klára a Magyar Építéstechnika főszerkesztője, a zsűri tagja az Év Homlokzata Pályázat díjátadóján.

Az Év Homlokzata Pályázat további nyertesei

A családi ház kategória nyertese Borbás Péter építészmérnök lett, aki egy szentendrei házzal pályázott.  A társasház kategória díjazottja Füzes András tervező egy Tokajban felújított lakóház homlokzatával. A középület kategória nyertese egy hódmezővásárhelyi múzeum új hozzáépítése érdekes vakolatstruktúrával, amellyel a kivitelező Kerámiaház Kft. pályázott, a tervező Vesmás Péter építész volt.  A panelépületek közül a zsűri egy Budapest, XV. kerületi Kőrakás parkban található épület felújítását találta a legjobbnak, melynek felújítását a Kométa Szerviz Kft., mint generálkivitelező végezte, a díjat Talabos Attila vette át.

A Baumit Kft., mint az Év Homlokzata Pályázat fő támogatója összesen egymillió forint értékben különdíjat ajánlott fel, amelyet három pályázónak ítélt oda.  A különdíj nyertesei Vasvári István (Valkür 1960 Building Kft.) egy budapesti, III. kerületi panelépület felújításáért; Imre Krisztián építészmérnök egy budapesti, XI. kerületi új építésű családi házért; illetve a Fővárosi Építő Zrt., a Műegyetem egyik épületfrontjának homlokzati felújításáért.

Az Év Homloka Pályázat 2014 díjazottjait megtekinteti ide kattintva!