Magyarország

Népliget Center

... a második legjobb középület a Baumit nemzetközi zsűrije szerint.

2014.07.08.

A Baumit nemzetközi pályázatán, a Baumit Life Challenge 66 versenyen, 5 kategóriában indult több mint 20 ország 5-5 épülete. 

A középületek közül a Népliget Center igényes kivitelezésű irodacentruma került a döntőbe. Nagyon szoros versenyben, ahol a független nemzetközi zsűri hat tagja komolyan érvelt a magyar tervezők munkája mellett, melynek hatalmas felülete Baumit homlokzati vakolattal készült. Mind a német, az osztrák , a svájci és a cseh zsűritag is elismerően méltatta a munkát. A demokrácia törvényei szerint azonban minden zsűritagnak egy szavazata volt, így végül 7:6 arányban egy szerényebb román épület lett a déli összefogásnak köszönhetően a győztes. Kicsit az Eurovíziós Dalfesztivál emlékét idézte a szavazás, de nem keseredtünk el.

A Baumit Kft tisztában van az épület értékével, s büszkék vagyunk a fiatal építészcsapat alkotására, s arra hogy mindez minőségi Baumit anyagokkal valósulhatott meg. Annál is inkább, mivel az épület 2010-ben Pro Architectura díjat kapott, a vezető tervező - Hőnich Richárd - 2011-ben Ybl díjban részesült. Azt pedig külön díjazzuk, hogy a tervezői koncepció olyan épületegyüttest hozott létre Budapest forgalmas, ugyanakkor építészetileg semleges pontján, amely szoborszerű formálásával meghatározó sarokpontjává vált a helynek. Egyszersmind mintát mutatva a jövőbeni területfejlesztésnek, tartalmat adva a bériroda műfaj semlegességének. Érdemes elzarándokolni, és élőben is megtekinteni az Építész Stúdió Kft és a Hetedik Műterem Kft alkotását.

A három épület határozott mozdulattal keríti be a terület középpontját, a kertet, ugyanakkor meg is nyílik a Könyves Kálmán körút felé: a két körúti épület különböző magasságú tömegei kapuként jelzik az együttes bejáratot. Az egyes épületeket az udvar körüli „forgásuk" határozta meg: így olyan törtvonalú, dinamikus formák jöttek létre, melyek ráerősítenek az absztrakt udvar-koncepcióra: középpontban egy, az épületek geometriai irányaiból levezethető spirális támfal-építmény zöld dombja került. A homlokzatok világosszürkés színű dörzsölt vakolatot kaptak, A vakolat ferde szögben dörzsölt megmunkálása belevisz egyfajta kézműves hagyományt a modern építészeti világba, és matt, öregedésre képes felületet ad. Nem utolsó sorban környezettudatos és energiahatékony technológiákat is alkalmaztak.

Gratulálunk és további szakmai sikereket kívánunk!  

Az alkotók (sorban: Hőnich Richárd, Szabó Levente, Marosi Bálint, Terbe Rita, Józsa Ágota) és az épület: