Baumit

A jövő ötletei.

Tiszteletadás az emlékműnél

Nemzeti Kőbányászati Emlékhely koszorúzása a bányásznapon.

2017.09.01.

2015-ben avatták fel Dorogon a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet, melyet az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület kezdeményezésére a Baumit építtetett az ország jelentős kőbányáiból szállított kőtömbök felhasználásával, amelyek a szakmai összefogást szimbolizálják. 

 

Azóta hagyománnyá vált, hogy szeptember elején a dorogi bányásznapi ünnepségek keretében megkoszorúzzák az emlékhelyet.

 

Az eseményen részt vett Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára; Dr. Tittmann János, Dorog város polgármestere; Huszár László, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület elnöke, a bányászszervezetek, bányavállalatok képviselői; valamint a vendéglátó Baumit Kft. vezetősége és munkatársai. 

 

A Baumit Kft. nevében Vas József műszaki vezető tartott ünnepi beszédet, melyben elmondta, hogy az évezredes kőbányászati munka a XXI. században Dorogon már modern technológiával történik, melyben kiemelt szerepet kap a biztonság, a környezeti terhelés csökkentése és a társadalmi érdekek figyelembe vétele. A dorogi mészkőbányában évente félmillió tonna követ bányásznak, a készlet 60-80 évre elegendő. A 2015-ben emelt, mindenki számára, állandóan látogatható emlékhely a mészkő időtlenségével, szótlanságával és szerénységével áll a bejárat mellett, és mint ilyen: jel. A jelek mindig valami többlettartalmat és üzenetet hordoznak, önmagukon túlra mutatnak. Mutatnak egyfelől a múltra: a múlt embereire, az értékekre, a hagyományokra, azokra az alapokra, amikre építkezünk. Mutatnak másfelől a jövőre: a terveinkre, a felelősségre, az elkötelezettségre, az értékekre. Az emlékmű az alapítók szándékát: az összetartást, emberiességet, kitartást, helytállást, tisztességet képviseli, ezeket az értékeket vallja magáénak a Baumit vállalat is, ezek szerint működik ma és a jövőben is. 

 

 

Dr. Völner Pál beszédében a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyet a különböző bányászati ágak összefogásának fórumaként nevezte meg. Az elődök tisztelete pedig hozzájárul a mai sikerekhez. Dorog esetében a fellendülést pedig a jól működő ipar és bányászat, valamint a fejlesztések jelentik. 

 

Az emlékmű koszorúzásával a megjelent országos és helyi politikusok, a bányászszervezetek és bányát üzemeltető vállalatok képviselői tiszteletünket fejezték ki elődeik iránt, mellyel példát kívánnak mutatni az utókornak.

 

2017. szeptember 1-én a Nemzeti Kőbányászati Emlékhelyen koszorút helyezett el:

 

Dr. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára

Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

 

Dorog város Önkormányzata nevében: Dr. Tittmann János polgármester.

Dorog város Önkormányzata nevében: Dr. Tittmann János polgármester.

 

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a dorogi helyi szervezet nevében Solymár Judit, Huszár László, Glevitzky István, Dr. Korompay Péter és Sasvári Géza.

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület és a dorogi helyi szervezet nevében Solymár Judit, Huszár László, Glevitzky István, Dr. Korompay Péter és Sasvári Géza.

 

A Baumit Kft. nevében Vas József műszaki vezető és Mocsnik Imre a kőbánya üzemvezetője

A Baumit Kft. nevében Vas József műszaki vezető és Mocsnik Imre, a kőbánya üzemvezetője.

 

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Szervezetének nevében: Szabó Csaba nyugalmazott bányaigazgató, a szervezet korábbi elnöke, és Bakacs Péter bányamérnök.

Az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Tatabányai Szervezetének nevében: Szabó Csaba nyugalmazott bányaigazgató, a szervezet korábbi elnöke, és Bakacs Péter bányamérnök.

 

A Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség nevében Koltai Lajosné, Krempf András  és Kontra Sándor.

A Dorogi Bányász Szakszervezeti Szövetség nevében Koltai Lajosné, Krempf András és Kontra Sándor. 

 

A Duna-Dráva Cement Kft. nevében Szarkándi János elnök-vezérigazgató valamint Csatai Róbert értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettes.

A Duna-Dráva Cement Kft. nevében Szarkándi János elnök-vezérigazgató, valamint Csatai Róbert értékesítési és marketing vezérigazgató-helyettes.  

  

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat nevében: Steindl Balázs a megyei önkormányzat alelnöke.

Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat nevében: Steindl Balázs, a megyei önkormányzat alelnöke.

  

A Nemzeti Kőbányászati Emlékműről készült kisfilm itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=jI5cfAVEQmc .

A Baumit dorogi mészkőbányájáról készült kisfilm pedig itt található: https://www.youtube.com/watch?v=X8mnGgUtZww .

 

A bányásznapi megemlékezésről a Regionális Tv Esztergom tudósított:

http://www.rtve.hu/index.php/component/k2/item/12845-koszoruzas-a-nemzeti-kobanyaszati-emlekmunel