Baumit

A jövő ötletei.

Gépi vakolatok

Olyan alapvakolatok, melyek speciális adalékszereiknek köszönhetően hagyományos vakológéppel hordhatóak fel. Alkalmazásukkal a kivitelezés jelentősen felgyorsulhat és egyszerűsödhet.

 Gépi vakolatok
 Alapvakolatok

Alapvakolatok

Olyan kézi- vagy gépi felhordású (jellemzően szürke vagy fehér színű) vakolatok, melyek a falazóelemek egyenetlenségeit kiegyenlítik, de végső felületképzésre önmagukban nem alkalmasak. Vastagságuk beltérben min. 1 cm, kültérben min. 2 cm.

Univerzális és finom vakolatok

Olyan (jellemzően mész-cement kötőanyagú) finomabb szemcse-összetételű, kézi vakolatok, melyek az alapvakolatok felületét teszik alkalmassá a végső felületképzés (pl. festés, tapétázás) fogadására.
Kapcsolódó termékek:
UniWhite
UniPutz
Simító vakolat (PerlaExterior)
FeinPutz (PerlaWhite)

 Univerzális és finom vakolatok
 Falazat-előkészítés

Falazat-előkészítés

A vakolatoknak a falazóelemekhez való megfelelő tapadását, az alapfelület egyenletes nedvszívását biztosító anyagok. Az egyes anyagok felhasználási területtét az alapfelület és a felhordott vakolat kötőanyaga határozza  meg.

Tartozékok

Olyan kiegészítő termékek a vakolatokhoz, melyek a megfelelő minőségű kivitelezést (pl. vezetősínek) vagy a kész vakolat mechanikai ellenálló képességét javítják (pl. élvédő profilok, vakolaterősítő háló).

 Tartozékok

Kötőanyagok

A felhasználás előtt, a tervezés során a vakolatok kötőanyagát úgy kell megválasztani, hogy az adott falazathoz, alapfelülethez ill. térhez a vakolat a legjobb tulajdonságait kihasználhassuk. A hagyományos mész-cement vakolatok mellett egyre elterjedtebbek a gipsz- és mész kötőanyagú termékek. Ezek előnye elsősorban a kiváló lakóklíma-szabályozó képesség (magas nedvesség- és páratartalom felvevőképesség, gyors leadóképesség), és a jó páragazdálkodás, mely kellemes belsőtéri lakóklímát biztosít.

 

 

 

Várakozási idők

A vakolathoz megadott ún. szükséges várakozási idők betartása azért különösen fontos, hogy a vakolatban lévő nedvesség maradéktalanul eltávozzon a következő réteg felhordása előtt és az ne károsíthassa a kész felületet.

 Várakozási idők

A „friss a frissbe” elv

Olyan termékek felhordásánál, amit nagyobb vastagságban kell elkészíteni, azonban nem lehet egy munkamenetben felhordani, a „friss a frissben” elv betartásával kell felhordani. Az így, több rétegben felhordott termék úgy dolgozható össze, mintha csak egy munkamenetben került volna felhordásra. A két réteg felhordása közti időt úgy kell megválasztani, hogy az első réteg még kellően nedves, de már kellően szilárd legyen. Mész-cement vakolatok esetében ez több óra, gipszes vakolatok esettében azonban csak 15-20 perc.

 

A kivitelezés és az időjárási körülmények

A kül- és beltéri vakolatok feldolgozásánál nagyon fontos szerepe van az időjárási körülményeknek. A feldolgozáskor az alapfelület, az anyag vagy a levegő hőmérsékletének a gyártók által megadott határok között kell lennie. Ennél nagyobb hidegben az anyag kötése drasztikusan lelassulhat – akár le is állhat, nagy melegben pedig az anyag a kötéshez szükséges nedvességet még annak lezajlása előtt elveszíti, és a felület megég. Az eredmény mindkét esetben száraz, porló vagy foltos felület lesz.